Hírek

Malom utcai Óvoda hírei

Információ

Magunkról

A Malom utcai Óvoda rövid története

Ismerd meg!

Munkatársak

Az óvoda dolgozói

Ismerd meg!

Képgaléria

.

Megtekintés

 

Esztétikus, jól felszerelt hangulatos csoportszobáinknak egyéni arculata van, készségfejlesztő játékaink, eszközeink a sokirányú személyiségfejlesztést a tevékenységi körök folyamatos bővítését a kreatív fantázia motiválását segítik elő. A gyerekek által használt eszközöket, játékokat körültekintően, környezettudatosan vásároljuk meg.
Tudatosan kapcsolódtunk a „Zöld Óvoda” országos hálózathoz. Az óvoda udvara megfelelő helyet és teret ad a gyermekek játékának. Az udvari eszközök pótlására nagy hangsúlyt fektetünk és ennek bővítésére keressük a lehetőségeket. Az udvaron igyekszünk kialakítani mindent, ami segítheti a közvetlen (terepi) tapasztalatszerzést, környezetbarát szemlélet formálását (madáretető, virágoskert).
2003-ban a fenntartó megbízásából a világítótesteket felújították, 2006-ban az épület oldalát tatarozták, tetőn javítási munkálatokat végeztek.
Fejlesztő szobát alakítottunk ki, tárgyi felszereltségét folyamatosan bővítjük. A szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás lehetőségeit biztosítjuk az óvodában. Az óvoda működtetése során a tudatos takarékosságra, a környezetkímélő anyaghasználatra és környezet,- ill. klímatudatos magatartásra nevelünk.

MALOM UTCAI ÓVODA

Óvodánk Tarján városrészben, családias környezetben helyezkedik el.Jelenleg 3 csoporttal működünk (Maci, Katica, Pillangó), életkor szerinti csoportbontásban. Épületünk tágas, különböző tevékenységeknek biztosít megfelelő helyet. A szülők nagy örömére azokat a gyerekeket, akik fejlesztő vagy logopédiai foglalkozásra szorulnak, nem kell külön intézménybe elvinni, itt helyben, a napirend keretein belül utazó logopédus, fejlesztőpedagógus, gyógypedagógus nyugodt körülmények között foglalkozik velük.

Helyi Óvodai Nevelési Programunk kiemelt eleme a környezeti nevelés. Az ok-okozati összefüggések megláttatása, a tevékenységekbe ágyazott játékos tanulás, kísérletezés.

Szívesen megyünk kirándulni busszal, pónifogattal, vonattal, már kiscsoporttól kezdve (Mártély, Kása erdő, Vadaspark, tanyai kirándulások, Állattenyésztési Napok…), de sétálni is nagyon szeretünk. Témaheteink mindig élményszerzésre épülnek, felkeltve a gyerekek érdeklődését, kíváncsiságát. A kirándulások, terepfoglalkozások alkalmával szerzett közvetlen tapasztalatok, megfigyelések hozzájárulnak ahhoz, hogy a természeti-, és társadalmi környezetükben eligazodni tudó gyerekeket neveljünk.

Ezeket az élményeket játékban dolgozzuk fel, erre építjük készség-, és képességfejlesztési feladatainkat. Gyakran alkalmazunk saját készítésű, gyerekekkel együtt készített fejlesztő eszközöket, társasjátékokat.

Nagy hangsúlyt fektetünk a kreativitás kibontakoztatására, a személyiségfejlesztésre, a közösség alakítására. Fő alapelvünk, hogy minden gyermek más, ezért az egyéni bánásmódnak kiemelt szerepet tulajdonítunk. Az iskolai alkalmasság elérése érdekében szoros együttműködést igyekszünk kialakítani a családokkal, segítve egymás munkáját.

Nevelőközösségünk esztétikus környezetben, szeretetteljes, családias légkörrel várja nap mint nap óvodásait.

Az egészséges életmódra nevelés fontos része az óvodai életnek. Ennek egyik színtere a fürdőszoba, hiszen itt mélyülnek el a testápolással kapcsolatos fontos szokások, szabályok. E helyiségünk színes, gyermekbarát, higiénikus kialakítása ezt is játékossá, élményszerűvé teszi.

Óvodánkban tehetséggondozás keretében, nagycsoportban lehetőség van megismerkedni a sakkozás alapjaival. 

A néphagyományőrzés fontos elemének tartjuk a népi játékok, néptánc, népzene alapjainak megismertetését, kiaknázva annak fejlesztő, személyiségformáló hatásait. Malmocska néptánccsoportunkban ez irányú végzettségű óvó nénik hívják játékba, táncba az érdeklődő gyerekeket.

Intézményünkben lehetőség van az 5. életévet betöltött gyerekeknek labdajátékos foglalkozáson részt venni, a Bozsik Program keretében.

Óvodánk tágas tornateremmel rendelkezik, felújított tornapadlóval, ahol minden csoport heti rendszerességgel mozgásos foglalkozásokon vesz részt.

Terápiás kutyusok számára záróvizsgára felkészítő helyet biztosít óvodánk. A Puha Mancsok Segítő Állatok és Természet Alapítvány munkatársaként, Fekete Edit természetgyógyász, Szamóca kutyu-sával rendszeresen látogatja óvodánkat. A gyerekekre érzelmileg, szociálisan nagyon nagy hatással van a szelíd, gyermekbarát állattal való személyes kontaktus.

Az év folyamán, azon gyerekek részére, ahol a szülők igénylik, lehetőség van katolikus és református hittan igénylésére is.

Nagyon szeretjük a fákkal benőtt, a nyári melegben árnyas menedéket nyújtó nagy udvarunkat, mely szegletében megbújik kiskertünk, és többek között gesztenye-, mogyoró- és öreg diófánk. Van egy ovidombunk is, melyről nagy élmény leszaladni, lecsúszni télen-nyáron.

Udvarunk sok programunknak ad helyet, közöttük az őszi Családi napunknak, melyet a szüret, a betakarítások jegyében rendezünk, az állatsimogatónak az Állatok Világnapja alkalmából, a várva várt Gyermeknapoknak. A szülő-gyermek, és az óvoda kapcsolatát építik a jó hangulatú karácsonyi és húsvéti barkácsolós délelőttjeink is.

A hétköznapok színesítéseként helyben, itt az óvodában is bábszínházi előadásokat, koncerteket, hangszer-, bűvészbemutatókat szervezünk, így a kisebbek sem maradnak le róluk.

És természetesen az év folyamán nem feledkezünk el a szülinapos gyerekekről sem. Mindig nagy élmény, büszkeség a csoport körében megélniük, hogy eltelt egy év, és egyre nagyobbak, ügyesebbek  lesznek.

 

Reméljük, felkeltettük érdeklődését, és személyesen is ellátogat hozzánk, hogy közelebbről megismerhesse gyermekével óvodánkat!

Szeretettel várjuk leendő óvodásainkat!

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat Malom utcai Telephely
6800 Hódmezővásárhely
Malom utca 25.
Tel/fax: 62/242-787
Email-cím: malomovi@heo.hu

Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Pál utcai Tagintézmény Malom utcai Telephely

6800 Hódmezővásárhely, Malom u. 25.

Malom utcai Telephely szakmai vezetője: Tőkés Jánosné óvodapedagógus

Óvodai csoportcsoportóvodapedagóguspedagógiai asszisztensóvodai dajka
Pillangó csoportközépső csoport

Tőkés Jánosné

Olasz-Rárósi Flóra Mariann

Csáki Judit

Dobosné Kopornyik Zsófia

Gardi Rita
Maci csoport nagy csoport

Imréné Nacsa Zsuzsanna

Hegedűs Edit

helyettesíti: 

Klement Sára

Csáki Judit

Dobosné Kopornyik Zsófia

Tóthné Balog Andrea
Katica csoportkis csoport

Csegeri Endre Lászlóné

Muladi Helga

Csáki Judit

Dobosné Kopornyik Zsófia

Káposztás Margit