Szabadságtéri Óvoda

“Képzelj el egy olyan gyermekkort, ahol haszontalan ismeretek helyett megtudhatod, mennyire nagyszerű, és tökéletes vagy, miként működsz, és mi mindenre vagy képes!

Mindezt elfogadó, szeretető, inspiráló környezetben, örömteli módon, közvetlen tapasztalatszerzés által, hogy magad is elfogadhasd, megérthesd, szerethesd, és magadhoz ölelhesd a Világ valamennyi csodáját, és benne kivételes önmagad!

Ha elképzelted, tarts velem, és tegyünk érte együtt, hogy így legyen!”  Terényi Andrea idézet.

Óvodánkban két csoport működik vegyes életkorú gyerekekkel, Maci és Süni csoport, ahol motivált lelkes óvodapedagógusok, pedagógusasszisztens  foglalkoznak a gyerekekkel. Az intézmény nevelőtestülete saját pedagógiai innovációja a Klímanócskák nevelési program, ami több pedagógiai terület innovációját kapcsolja össze. A kisgyermeknek a szép meglátásának képességét, a környezet-, a természet- és az élet szeretetét igyekszünk átadni. Ez egy rendkívül komplex feladat, amely szoros együttműködést igényel a gyermekek, szülők, pedagógusok részéről. Programunkban kiemelt szerepe van az érzelmi intelligencia fejlesztésének.  A vegyes életkorú csoportokban gazdag lehetőség van a szociális tanulásra. A kisebb gyermekek aktivitása önállósága az alkotás igénye gyorsabban fejlődik. Pedagógiai elvünk az óvodai élet teljes napján tudatosan gazdagon szervezett tevékenységet biztosítunk, megmutatjuk a körülöttünk lévő világot, hogy felfedezzék a környezet szépségeit. Olyan lehetőségeket teremtünk, ahol élményekre, tapasztalatokra alapozunk, hogy környezetüket alakító alkotó emberré váljanak. Hatékony nevelőmunkánkat segíti a folyamatos továbbképzés, aminek eredményeként egyre színvonalasabb pedagógiai munkát tudunk végezni. A környezet- és természetvédelem érdekében szakmai és kommunikációs kapcsolatainkat széles körben kiterjesztjük az óvoda és partnerei között.

 Óvodánk Zöld óvoda, Biztonságos óvoda, Örökös Boldog óvoda,  Kincseskultúr óvoda, Madárbarát Állatbarát az Év állatvédő óvodája címeket nyerte el az elmúlt években. Szakmai munkánkat számos hazai és nemzetközi elismeréssel díjazták. Esztétikus, jól felszerelt hangulatos csoportszobáinknak egyéni arculata van, készségfejlesztő játékaink, eszközeink a sokirányú személyiségfejlesztést a tevékenységi körök folyamatos bővítését a kreatív fantázia motiválását segítik elő. A gyerekek által használt eszközöket, játékokat körültekintően, környezettudatosan vásároljuk meg.

Az óvoda udvara megfelelő helyet és teret ad a gyermekek játékának. 2003-ban a fenntartó megbízásából a világítótesteket felújították, 2006-ban az épület oldalát tatarozták, tetőn javítási munkálatokat végeztek. 2017-ben teljes felújítás történt.

Tudatosan kapcsolódtunk a „Zöld Óvoda” országos hálózathoz. Az udvaron minden a közvetlen terepi tapasztalatszerzést, környezetbarát szemlélet formálását segíti. Zöld zugolyunkban őshonos gyümölcsfák BogárzóZoo, fűszer Fanni varázskertje, Zöldike klímadárkert, Tündérek völgye virágos kertben tevékenykedhetnek a gyerekek.
Fejlesztő szobát alakítottunk ki, tárgyi felszereltségét folyamatosan bővítjük. A szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás lehetőségeit biztosítjuk az óvodában. Az óvoda működtetése során a tudatos takarékosságra, a környezetkímélő anyaghasználatra és környezet,- ill. klímatudatos magatartásra nevelünk.

Óvodánk Zöldike néptáncház, Vásárhelyi művészeti kuckó, Zöldbúvárok tehetségműhely, ABACUSAN robotika tevékenységeket is beépített programjába.