PÁL UTCAI ÓVODA TÖRTÉNETE

„A Pál utcai Óvoda gr. Klebelsberg Kunó kultuszminisztersége alatt 1931-ben államsegéllyel épült. A városba érkező miniszteri tanácsos alkalmasnak találta a telket. Az óvoda építésére az 1930. október 28-29-én közzétett versenytárgyalásra 35 pályázat érkezett. A pályázók közül Vígh Sámuel kapta az óvoda építési jogát.

A meghirdetett óvónői állásokra 26 pályázat érkezett. 1932. június 1-jén megnyitották az óvodát. Azonnal látszott, hogy ebben a városrészben a gyermekek elhelyezésére óriási igény mutatkozik.

A pályázatot Kovácsné Kakó Róza nyerte, 1932. augusztus 1-jén rendes óvónővé választották, aki ekkorra egy látványos nagy ünnepélyt szervezett.  A korabeli újságok később is rendszeresen hírt adtak a ragyogó Pál utcai ünnepségekről. Az óvoda gyorsan népszerű lett és hamarosan kicsinek bizonyult.

Az 1930-40-es években gyakran, szinte évente helyezték az óvónőket ide-oda.1951-ben Dégi Jánosné Lendvai Margit pályakezdőként jött a városba. Az ügyes kezű Udvarhelyi Gyulánéval és a precíz, pontos Gál Józsefnéval közösen új módszereket, eszközöket alkalmaztak, festettek, kerítést építettek, udvart rendeztek.

1966 augusztusában Szabó Jánosné Nemes Erzsébetet helyezték a Pál utcai Óvoda élére, ahol 30 évet töltött a szülők és felettesei nagy megelégedésére. Volt munkaközösségvezető, városi óvodai felügyelő, összevont egységvezető. Minden poszton megállta a helyét. 1976-ban Kiváló Óvónő kitüntetést, majd Arany Katedra kitüntetést is kapott.

Nagy változás következett be 1986-ban, amikor a szolgálati lakás átalakításával az eddig részben osztott óvoda háromcsoportos osztott gyermekintézménnyé vált. Korszerűsítették a fűtést, világítást, majd1994-ben bevezették a gázt is.

Az óvoda 1981-ig a Szántó Kovács János Iskolához tartozott. Az átszervezés után a Pál utcai óvoda lett a központ, a Pálffy utca pedig a telephelye. 1997-től a Malom utcai óvoda is ide tartozik.”

IDÉZET: Francisztiné Molnár Erzsébet: „Hódmezővásárhely óvodatörténete 1860 – 1997” című könyvéből.